Over je heen laten lopen? Stop ermee en beuk ze van je af!
Zelfverzekerdworden.nl - Eindelijk ben je er!
Onzeker zijn 17 december 2018
mm
zelfverzekerd Geen reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS een PDF bestand met 7 tips waardoor jij per direct zelfverzekerder en gelukkiger wordt!

JA, dat wil ik!

Laat jij snel over je heen lopen? Probeer je het altijd een ander naar het zin te maken? Het is tijd dat je opkomt voor jezelf. In dit artikel lees je dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om niet langer over je heen te laten lopen.

Over je heen laten lopen is in de meerderheid van de gevallen geen goede zaak maar het blijkt in de praktijk regelmatig voor te komen.

Gewoon omdat je het niet kunt opbrengen om tegen iemand in te gaan op een bepaald moment maar achteraf baal je ervan dat je toch weer ja gezegd hebt om iets te doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Om dit soort situaties te voorkomen kun je jezelf wat harder opstellen en niet altijd meedoen aan dingen die iemand van je verlangt!

Over je heen laten lopen vermijdennieuwsbrief-zelfverzekerdworden.nl

Niet iedereen is even hard en tegen alle mensen opgewassen.

Als jij een gewillig slachtoffer bent dat makkelijk ‘ja’ zegt en zelden iets weigert; dan weten mensen dat vaak snel en maken er ook gebruik of zelfs misbruik van.

Ben jij nu net die ene moeder die altijd wil helpen op school als dit nodig is en geen nee kan zeggen? Dan weten ze je meestal snel te vinden als er iets te doen is.

Als je zelf niet zo dominant bent maar met mensen werkt of in aanraking komt die dit wel zijn zullen zij zich ook zo naar jou toe gedragen omdat jij een makkelijke prooi bent die ze voor hun karretje kunnen spannen.

Laat niet van je profiteren

Als jij een zachtmoedig persoon bent dat graag andere mensen wil helpen maar moeilijk nee kunt zeggen weten andere mensen daar vaak van te profiteren.

Dit veroorzaakt situaties waar jij niet altijd even blij mee bent maar ook dat je dingen dient te doen die je eigenlijk liever helemaal niet wilde doen.

ik ben ongelukkig

Stel duidelijke grenzen

Om te voorkomen dat mensen over je heen blijven lopen is het belangrijk dat je grenzen stelt. Dit betekent dat je ook nee kunt zeggen als je iets niet wilt doen of er helemaal geen zin in hebt.

De meeste mensen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, respecteren de grenzen die jij aangeeft. Als je een keer nee zegt is dat geen probleem. Je dient er zelf immers niet aan onderdoor te gaan als mensen iets van je vragen.

Houd vast aan je grenzen

Als je de grenzen eenmaal voor jezelf gesteld hebt is het zaak dat mensen zich eraan houden. Blijken ze dit niet te respecteren dan blijf je het beste kalm en geef je aan dat ze te ver gegaan zijn.

Als ze dit niet oppikken maak je een einde aan de discussie en zeg je simpelweg dat je iets niet wilt doen. Indien ze dit niet respecteren zijn ze het ook niet waard dat je iets voor ze doet maar willen ze alleen misbruik maken van het feit dat jij makkelijk ja zegt.

Probeer dit soort mensen te vermijden zodat je niet in ongemakkelijke of vervelende situaties belandt. Als mensen je grenzen niet accepteren zorg er dan voor dat je deze niet verlegt enkel om hen een plezier te doen.

Achteraf zul je daar alleen maar spijt van hebben. Bovendien blijven mensen dan van je profiteren. Stel  je grenzen nooit bij maar bepaal voor jezelf tot hoever het kan gaan en stop daarna ook.

Nee zeggen is niet slecht

Als je een keer nee zegt, hoe moeilijk dat soms ook is, wil dat niet zeggen dat je een slecht mens bent. Soms komt het gewoon niet goed uit om iets te doen of heb je er gewoon geen tijd voor of zin in.

Dan is weigeren geen probleem. Vindt degene die jou om een gunst gevraagd heeft dit wel een probleem maak er dan niet het jouwe van maar laat het bij hem of haar liggen. Als zij je nee niet respecteren is dat niet jouw zorg meer.

Sommige mensen nemen nu eenmaal nooit genoegen met nee maar dat is hun probleem. Het maakt jou er niet minder door als je een keer iets weigert.

Het zorgt er zelfs voor dat je steviger in je schoenen komt te staan en je zelfvertrouwen kan ervan toenemen omdat je het hoofd geboden hebt aan een dominant persoon die doorgaans makkelijk over mensen zoals jij heenloopt.

Laat je niet in het nauw drijven

Als er een keer iets gevraagd wordt dat je niet wilt doen laat jezelf dan niet in het nauw drijven zodat je er maar moeilijk meer onderuit kunt.

Als je baas je bijvoorbeeld vraagt iets te doen waardoor het wat later wordt kun je dit best een keer doen maar laat het geen gewoonte worden. Ieder mens is gelijkwaardig en zij hebben niet jouw leven te bepalen. Daar ben je nog altijd zelf verantwoordelijk voor.

vinger

Zeg duidelijk wat je wel en niet wilt

Zorg ervoor dat je op je hoede bent bij bepaalde mensen die nog wel eens wat van je nodig hebben. Denk beter eerst even na voordat je een antwoord geeft in plaats van dat je maar meteen ja zegt om er vanaf te zijn.

Als je rustig nadenkt over een antwoord is de kans ook groter dat je echt zegt wat je denkt en wilt en niet iets toezegt wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen.

Wees duidelijk in je antwoord zodat mensen je ook direct begrijpen en weten dat ze een volgende keer niet voor een bepaald iets bij jou hoeven aan te kloppen.

Subtiel zijn werkt bij bepaalde mensen wel maar de meerderheid pikt dat soort signalen niet goed op. Het is daarom zaak dat je duidelijk verwoordt wat je wel of niet wilt zodat de ander dit ook direct goed snapt.

Stel jezelf ook eens voorop

Denk ook een keer aan jezelf. Andere mensen een plezier doen, daar is niks mis mee. Daar kun je zeker genoegen aan beleven maar er zijn grenzen. Als iets voor een ander doen betekent dat je er zelf bijna aan onderdoor gaat dan is het te ver gekomen.

Je hebt zelf ook behoeftes en als je altijd maar bezig bent met het andere mensen naar de zin maken worden deze onderdrukt. Terwijl je zelf ook je pleziertjes mag hebben en zeker wel eens jezelf op de eerste plaats mag zetten.

Dat is niet egoïstisch maar gewoon menselijk en op zijn tijd ook zeker nodig. Als je ontevreden bent met je eigen situatie en alleen maar aan andere mensen denkt wordt dit op den duur ook onhoudbaar.

Denk aan de mogelijke gevolgen op langere termijn van over je heen laten lopen

Houd er rekening mee dat jezelf wegcijferen ook op termijn vervelende gevolgen voor je kan hebben. Als je altijd maar ja zegt om extra te werken loop je meer kans op stress of een burn-out of krop je alle gevoelens zo op dat het uiteindelijk tot een uitbarsting komt waar je niet op zit te wachten.

Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt

Nu is niet over je heen laten lopen makkelijker gezegd dan gedaan want als je nu eenmaal een meegaand persoon bent dan zit het niet in je karakter om snel nee te zeggen als iemand iets aan je vraagt.

Het is echter wel belangrijk dat je dit leert doen en het zo in te vullen dat jij er het meeste profijt van hebt.

Als je moeilijk ‘nee zegt leer dan assertiever worden met behulp van een assertiviteitstraining.

Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen kan een goede coach je daar zeker bij helpen!

Klik op de gele button voor direct actie!

Wil je sterk en krachtig zelfvertrouwen!? Dankzij deze makkelijk toepasbare technieken ga jij jouw zelfvertrouwen snel uitbouwen! Duizenden mensen gingen je voor en ervaren elke dag de enorme voordelen!

JA, stuur mij door!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig GRATIS waardevolle tips waardoor jij per direct zelfverzekerder en gelukkiger wordt! PS: Je ontvangt ook GRATIS het PDF bestand met tips die jij direct kunt toepassen!

JA! Dat wil ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *