Samen Bouwen Aan Meer Zelfvertrouwen

Hoe geef je een goed compliment? 6 tips

Lees hier hoe je de beste complimenten geeft!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Complimenten zijn leuk om te ontvangen. Het geven van complimenten is een positieve vorm van feedback. Het geven van complimenten kan helpend zijn om de relatie tussen jou en je gesprekspartner te verbeteren en de ander een goed gevoel te geven. Echter, wanneer niet goed uitgevoerd kan het juist het tegenovergestelde effect hebben. Bijvoorbeeld wanneer je compliment wordt opgevat als een belediging, of als ´nep´ bestempeld wordt.

In dit artikel leer je welke aspecten een compliment een goed compliment maken.
Ben jij ook benieuwd? Lees dan snel verder!

Compliment

Oprechtheid in je compliment

Soms is het lastig om een compliment te vinden voor iemand waar jij totaal geen klik mee hebt. Het blijft dan toch belangrijk om een compliment te geven dat jij echt meent. Zo blijf je eerlijk naar de ander, en- ook erg belangrijk- eerlijk naar jezelf.

Complimenten geven die jij niet meent, zorgt ervoor dat je nep kunt overkomen. Als je graag meer zelfvertrouwen wilt, is het ook goed om eerlijk te durven zijn. Dat zorgt ervoor dat jij helemaal jezelf bent. En dat geeft een heel goed gevoel! Je hoeft je nergens voor te verbergen.

Er is eigenlijk altijd wel iets te bedenken dat jij leuk vindt aan de ander. Al is het maar het feit dat de ander altijd zijn spulletjes zo netjes opbergt, of, nog specifieker: De kleur van zijn/ haar nieuwe schoenen! Probeer specifiek en out of the box te denken.

Details in je compliment

Kies een compliment dat niet te algemeen is. Een algemeen voorbeeld kan zijn tegen een collega na een presentatie: “Wat heb je dat goed gedaan!” In dat geval is “Wat” nog erg vaag: Wat heeft die collega precies goed gedaan?

Je kunt zo’n compliment nog specifieker maken: “Wat heb je die vraag goed beantwoord!” of: “Wat wist je de aandacht van de luisteraars goed vast te houden!” Hoe specifieker jij het maakt, hoe beter ontvanger ziet dat jij echt nagedacht hebt over je compliment.

Let op met complimenten die beledigend kunnen overkomen

Soms kun je een compliment goed bedoelen, maar komt het totaal verkeerd over. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom is het goed om te bedenken of je compliment als belediging kan opgevat worden.

Een goede tip is om het positieve te accentueren, en het negatieve gedeelte te vermijden. Wat ik daarmee bedoel, kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat je collega een jurkje draagt dat haar figuur mooi accentueert. Je kunt hierbij een compliment geven dat het positieve benadrukt (het accentueert haar figuur goed). Je kunt er ook voor kiezen om het negatieve te accentueren (het verdoezelt haar buikje).

Heb je gemerkt wat het verschil is? Het ene gedeelte bevat een oordeel (namelijk: jij vindt dat ze een buikje heeft). Het andere gedeelte bevat een heel mooi compliment: Het accentueert haar figuur op een hele mooie manier. De ontvanger zal het waarschijnlijk het prettigst vinden om te horen hoe goed haar figuur geaccentueerd wordt door haar jurkje!

Het is sowieso beter om weg te blijven bij het onderwerp “gewicht”. Een ander voorbeeld is een compliment dat ooit gegeven werd aan een vrouw: “Jij bent best mooi, voor een dik meisje“. Je voelt natuurlijk al aan: Op dit moment geeft de gever aan dat de ontvanger dik is, en daarnáást nog dat hij dikke meisjes doorgaans lelijk vindt. Dat is natuurlijk niet een compliment waar je erg blij van wordt.

Daarnaast is het misschien helemaal niet iemands bedoeling om af te vallen, maar kan diegene bijvoorbeeld ziek zijn geweest. Als diegene dan hoort: “Wat zie jij er goed uit zonder die kilootjes!”, dan kan dat beledigend overkomen. Misschien is iemand gewoon tevreden met zijn gewicht.

Andere voorbeelden kunnen zijn: Iemands uiterlijk of potentiële lelijke eigenschappen. Zoals hierboven beschreven: Je kunt wel een compliment geven, maar benoem dan vooral het positieve dat je ziet en niet het negatieve dat je door het positieve níet ziet. (volg je het nog? 😉

Maak je compliment persoonlijk

Het is getuigt van oprechte interesse als jij een compliment geeft dat echt persoonlijk is! Denk goed na over wat de ander belangrijk vindt of kenmerkt. Is iemand bijvoorbeeld onzeker over zijn of haar uiterlijk? Geef daar dan een leuk compliment over. Of vindt iemand het spannend om te spreken in het openbaar? Dan is het een prachtige opsteker om daar een gedetailleerd compliment over te ontvangen! Wat een mooie egoboost is dat!

We houden van complimenten- maar maak het niet nep

Denk na dat je niet teveel complimenten geeft, dat kan nep overkomen. Ook overdadige complimenten kunnen op een gegeven moment nep worden. Een voorbeeld is dan dat je een prestatie of eigenschap zo ophemelt dat de prestatie niet meer in verhouding is met het compliment.

Complimenten ontvangen is leuk, maar als iemand steeds aan het slijmen is voelen die complimenten niet meer oprecht. De complimenten schieten hun doel dan voorbij. Wanneer iemand een uitzonderlijke prestatie levert, is het natuurlijk wel gepast om daar ook een paar mooie complimenten voor te geven. Kijk per compliment naar de situatie waarvoor hij gegeven wordt.

Teveel

Gevolg van je compliment

Het is ook fijn om het eventuele gevolg van jouw compliment te bedenken. Een voorbeeld is wanneer jij het irritant vind dat de ander altijd zijn mening over iets verkondigt. Wanneer jij het compliment geeft “Jij denkt goed na over dingen en hebt een eigen mening” dan kan dat de ander juist stimuleren om dit vaker te doen!

Met complimenten kun je soms zelfs bepaald gedrag sturen. Een voorbeeld: Wanneer jij graag wilt dat de ander wat geordender wordt, kun je in plaats van steeds te mopperen op de rommel juist de ander complimenteren: “Wat heb je het netjes opgeruimd vanavond zeg! Wat heerlijk om zo binnen te komen!” Dit geeft de ander minder druk én een goed gevoel; een veel betere motivator dan alleen kritiek.

Sociale skills verbeteren

Complimenten zijn een onderdeel van sociale skills. Iemand met goede sociale skills zal beter complimenten kunnen geven, en daar minder over na hoeven denken. Voor iemand die hier meer moeite mee heeft heb ik goed nieuws: Er zijn handige trucs om deze skills te verbeteren.

Wil jij leren hoe je je sociale skills kunt verbeteren en tegelijk aan jezelf werken? Vind je het lastig om voor jezelf op te komen, of op de juiste manier te reageren in sociale situaties? Erger je je aan bepaalde personen en weet je niet goed met deze situaties om te gaan?

Dan kun je baat hebben bij de cursus “betere relaties”. Het mooie aan deze cursus is dat het je niet alleen skills geeft om in sociale situaties te kunnen reageren, maar dat het er ook voor zorgt dat jij leert om beter je grenzen aan te geven.

Leer sociale skills om jouw relaties te verbeteren

Klik op de knop hieronder om naar de cursus te gaan

Online cursus Verbeter je Relaties

Krijg Hieronder Toegang Tot De E-Cursus Blijvend Zelfvertrouwen!!

Cursus Blijvend zelfvertrouwen roos en simon
e-cursus-blijvend-zelfvertrouwen

Start vandaag met de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen!

  • Deze inzichten hebben de levens van duizenden mensen veranderd
  • Heldere opbouw en gericht op jouw situatie
  • Leuke en Interactieve online cursus!

 

Ja! Ik Wil Toegang!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *