Keuzestress bij nieuwe baan? Dit zorgt voor verheldering!
Zelfverzekerdworden.nl - Eindelijk ben je er!
Onzeker zijn 22 oktober 2018
mm
zelfverzekerd Geen reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS een PDF bestand met 7 tips waardoor jij per direct zelfverzekerder en gelukkiger wordt!

JA, dat wil ik!

Een nieuwe baan zoeken brengt altijd de nodige spanning met zich mee. Je wilt wel iets anders en bent het na jaren wel zat bij je huidige werkgever, maar ja, een nieuwe baan brengt ook weer allerlei onzekerheden met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je, je gevoel volgt in plaats van te piekeren over allerlei beren op de weg? In dit artikel ontdek je het!

keuzestress nieuwe baanKeuzestress omdat je op zoek bent naar een nieuwe baan? Vervelend, maar begrijpelijk. Ondanks dat je bezig bent met het maken van een nieuwe stap in je leven, meestal een positieve gebeurtenis, is het ook een periode met veel onzekerheid.

Zeker als er meer dan alleen een baan op het spel staat. Als je een hypotheek of huur te betalen hebt, of kinderen hebt, is het laatste dat je wilt onzekerheid.

En als je dan uiteindelijk een keuze maakt is de kous nog niet af want heb je wel de juiste keuze gemaakt? Hierin zit de crux van keuzevrijheid, als je voor het een kiest kun je niet meer voor het andere kiezen.

Wist je dat keuzestress bij een nieuwe baan per persoon verschilt?

In min of meerdere mate ervaren we allemaal keuzestress. Niet alleen bij het kiezen van een nieuwe baan, maar eigenlijk bij iedere beslissing die we nemen.

Het verschil is hoe erg je belemmert wordt door keuzestress. De een beslist binnen een dag welke studie of baan het gaat worden, terwijl een ander al moeite heeft met het doen van de dagelijkse boodschappen.

Het is wel vervelend als je gevoelig bent voor keuzestress en met de enorme keuzevrijheid van de afgelopen jaren wordt het er niet beter op.

En als je veel keuzestress ervaart bij het kiezen van een nieuwe baan, ben je er waarschijnlijk op andere fronten gevoelig voor. Hoe komt dat eigenlijk?

drie redenen voor hedendaagse keuzestress

Waarom hebben we zoveel moeite met kiezen? Als je bij meerdere bedrijven een aanbieding krijgt is dat eigenlijk alleen maar mooi toch? Je gaat er sowieso op vooruit. Dat het zelfs bij een positieve gebeurtenis nog lastig is om te kiezen heeft verschillende oorzaken:

  • Kiezen is ook voor je hersenen moeilijk. Het afwegen van opties, zeker ingewikkelde keuzes waar verschillende belangen mee gemoeid zijn vragen om veel denkkracht. En aangezien je hersenen ongeveer 20% van je energie verbruiken kun je je voorstellen hoeveel energie het kost om een knoop door te hakken.
  •  We hebben ongelooflijk veel keuzevrijheid in onze moderne maatschappij. Zelfs als je een weloverwogen keuze maakt voelt het nog steeds een beetje alsof je tegelijkertijd een ander deurtje dicht hebt gegooid. Naar mate je ouder wordt besef je daardoor dat je niet meer ‘alles kunt worden dat je wilt’, en dat is nou net de stelregel die de huidige generatie kenmerkt.
  • Dat besef dat je niet langer kan worden wat je wilt, maar al ‘iets aan het worden bent’ heeft geleid tot een nieuw fenomeen, het dertigers-dilemma. De midlife crises kennen we wel en daar is het dertigers-dilemma het beste mee te vergelijken. Dat dit zo vroeg al ontstaat komt omdat we meer zijn gaan studeren en daardoor langer thuis of in een studentenhuis zijn blijven wonen. Na je studie komt dit tot een vrij abrupt einde en dat levert keuzestress op.

wanneer je keuzestress ervaart heeft dat natuurlijk een oorzaak. En die oorzaak ligt vooral bij jezelf. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht waarom je de ene of de andere baan graag wilt?

Waarom vind je het moeilijk om een aanbod af te slaan ten gunste van het andere aanbod? Langs welke parameters redeneer voordat je tot een conclusie komt? Dat zijn geen makkelijke vragen, maar de antwoorden helpen je wel om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Oude zekerheden behoren tot het verleden en dat is niet erg

Een vaste baan, vertrouwen in de huizenmarkt, een relatie voor het leven. Het zijn zekerheden waarmee een groot deel van de huidige generatie is opgegroeid en die in onze huidige samenleving in hoog tempo aan het verdwijnen zijn.

Mensen zijn hun houvast thuis kwijt en dat uit zich ook in keuzestress bij het vinden van een nieuwe baan. Parallel aan deze trend is echter ook een mooie ontwikkeling gaande.

En dat is dat mensen tegenwoordig meer en meer hun eigen houvast gaan bepalen. Familiewaarden, werkethiek en zelfstandigheid zijn niet aan het verdwijnen als maatschappelijke normen, ze zijn aan het veranderen.

Mensen gingen vroeger op relatief jonge leeftijd fulltime bij een bedrijf werken en hielden misschien een of twee studievrienden over, aangevuld met wat collega’s.

onbekenden

Tegenwoordig zie je steeds meer vriendengroepen die elkaar al hun hele leven kennen en die elkaar als familie zien. Vroeger was werken vaak een kwestie van volhouden tot je pensioen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die als ondernemer aan de slag gaan omdat ze hun eigen waarden en normen uit willen dragen in hun werk. Wanneer je zelf je eigen grenzen bepaalt en er eigen normen en waarden op nahoudt en daarnaar handelt noemen we dat intrinsieke motivatie. En het is deze motivatie die jou gaat helpen je keuzestress te verminderen.

Leer je eigen kernwaarden kennen

Heb je weleens een onderzoek moeten doen tijdens je studie of op je werk? Of thuis een selectie moeten maken voor je volgende vakantiebestemming of een nieuwe auto?

Dan weet je dat je altijd breed begint en daarna gaat afwegen. Te dure opties worden verworpen, evenals niet relevantie mogelijkheden. Bij het kiezen van een nieuwe baan ga je eigenlijk op dezelfde manier te werk.

Je begint breed met zaken als het salaris, de uren die je werkt, secundaire arbeidsvoorwaarden enzovoorts. Vervolgens ga je het smaller maken.

Waarom vind ik een hoog salaris belangrijk? Ben ik dan op zoek naar de zekerheid die financiële stabiliteit brengt? Waarom wil ik flexibel werken? Wat ga ik dan met die extra tijd doen? Wat zegt het als ik een telefoon of een auto van de zaak krijg? Vind ik het oké dat mijn privéleven en mijn professionele leven overlappen?

Wanneer je deze vragen beantwoordt kom je uiteindelijk bij je eigen kernwaarden uit die je op volgorde van belang kunt ordenen. Je brengt voor jezelf structuur aan en dat maakt het maken van een keuze veel makkelijker.

Verbeter je interne screeningproces

Wanneer je ergens solliciteert dan komt daar een screeningproces bij kijken. Bij sommige bedrijven is dit ontzettend uitgebreid omdat ze heel specifiek naar iemand op zoek zijn.

Bij andere werkgevers is de screening heel algemeen en een beetje vaag. En datzelfde geldt ook voor jou. Wanneer je meerdere aanbiedingen hebt liggen kun je algemeen en vaag blijven of vanuit je kernwaarden heel gericht vragen stellen, je mening onderbouwen en zelfs eisen stellen aan een werk- of opdrachtgever.

En het allerbelangrijkste is dat je je keuze aan jezelf kunt verantwoorden. De voordelen die dat oplevert gaan verder dan een baanaanbod wel of niet aannemen.

Je wordt er een completer mens door. Dat wil niet zeggen dat keuzestress helemaal verdwijnt, maar je hebt wel je gereedschapskist uitgebreid met nieuwe hulpmiddelen waarmee het kiezen van een nieuwe baan, en het maken van vele ander keuzes in je leven een stuk makkelijker wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig GRATIS waardevolle tips waardoor jij per direct zelfverzekerder en gelukkiger wordt! PS: Je ontvangt ook GRATIS het PDF bestand met tips die jij direct kunt toepassen!

JA! Dat wil ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *