Gesprek aanknopen? Dit is de grootste fout die je maakt!
Zelfverzekerdworden.nl- Wordt de beste versie van jezelf!
Vertrouwen in jezelf! 9 november 2017
Jens Geen reacties

Ben je helemaal klaar met die onzekerheid!? Ontdek in deze GRATIS handleiding hoe je op een SIMPELE manier je Zelfvertrouwen vergroot!

JA, laat het mij zien!

Herken je dat? Die pijnlijke wachtkamer momenten bij je huisarts of bij de tandarts? Je hebt het gevoel dat je een gesprek moet aanknopen maar je weet niet hoe. Je hebt gewoon geen idee hoe je moet beginnen omdat je bang bent iets verkeerd te zeggen, hoe ga je hier mee om?

gesprek aanknopenEen gesprek aanknopen met onbekende mensen, je moet het maar kunnen, denk je waarschijnlijk bij jezelf. Tijdens momenten als je op de bus staat te wachten, je ergens in een wachtkamer zit of gewoon in de stad loopt heb je er extreem veel moeite mee.

Er gaan letterlijk duizenden mensen gebukt onder deze angst, de angst om onbekende mensen aan te spreken en een gesprek aan te knopen.

Al eerder sprak ik over het praten in een groep, vandaag is het dus tijd voor het aanknopen van gesprekken met vreemden.

Hoe zit dat eigenlijk? Waarom kan een ander het wel en jij niet? Waarom heb je er zo ontzettend veel moeite mee? Ontdek op deze pagina precies hoe de vork in de steel zit.

Gesprek aangaan, maar hoe!?

Wil je beter worden in het praten met mensen die je niet kent, wil je niet meer van die vervelende stiltes als je even niet goed weet wat je moet zeggen?

Voor sommige mensen lijkt het zo normaal, ze praten met zo’n beetje iedereen en lijken altijd precies te weten wat ze moeten zeggen, er vallen geen stiltes en ze hebben een goed gevoel voor humor.

Maar wat moet je dan precies doen als je een gesprek wilt aanknopen en je op het laatste moment word overmand door angst? Angst dat je niet leuk bent of misschien de plank volledig mis slaat?

Hoe ik een muur van angst bouwde

Zelf ken ik de situatie maar al te goed, een gesprek aanknopen was voor mij een lastige opgave, bang om af te gaan, bang om te falen en bang om niet leuk gevonden te worden.

Waar je het meest van de tijd aan denkt, dat is exact wat je, je aantrekt zegt men wel eens. Ik sta volledig achter deze uitspraak, ik heb het in levende lijve ondervonden.

En als ik dan soms de stap had gezet om een gesprek aan te knopen dan probeerde ik het gesprek vaak hakkelend en stotend op gang te houden.

Ik begon steeds meer tegen openbare ruimtes op te zien, ruimtes waar mensen elkaar normaal zouden aanspreken en over koetjes en kalfjes praatten. Ik bouwde langzaam maar zeker een muur van angst op.

Ik kan je één ding beloven, die muur opbouwen was niet zo moeilijk, het afbreken van die muur is veel moeilijker. Heb jij het gevoel dat je ook een muur aan het bouwen bent? Stop dan meteen en ontdek precies hoe je dit probleem te lijf gaat.

 • Bang om af te gaan.
 • Bang om te falen.
 • Bang om de plank mis te slaan.
 • Bang dat ik niet genoeg humor heb.
 • Bang dat ik het gesprek niet op gang kan houden.

Je kunt hierboven al wel uit opmaken dat het veel te maken heeft met de emotie ‘angst’ en angst is een negatieve emotie waar je ver bij uit de buurt moet blijven.

verdrietig

Onzekerheid en angst, een gevaarlijke combinatie

Moeite hebben om een gesprek aan te knopen wordt in de meeste gevallen gevoed door een combinatie van angst en onzekerheid.

Deze combinatie is erg gevaarlijk, het zijn negatieve emoties die je niet bepaald verder helpen in het leven. Als je maar vaak genoeg te maken krijgt met deze emoties sijpelen ze langzaam door en worden het vaste overtuigingen.

Hiermee bedoel ik te zeggen dat als je maar vaak genoeg te maken krijgt met angst en onzekerheid, je steeds onzekerder en angstiger word.

Zoals je kunt begrijpen is het dus de hoogste tijd om deze vervelende en vooral negatieve emoties een halt toe te roepen. Hoe langer je ermee blijft rondlopen, hoe lastiger het word om er vanaf te komen.

 • Angst en onzekerheid zijn negatieve emoties.
 • Hoe vaker je ermee te maken krijgt hoe meer je, je angstig en onzeker gaat gedragen.
 • Hoe langer je ermee blijft rondlopen, hoe lastiger het word om het tij te keren.

Meer zelfvertrouwen is de sleutel naar succes

We hebben geen wiskundige formule nodig om erachter te komen hoe je deze emoties uit je leven kunt bannen. Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen is de sleutel naar succes.

Want als je zelfverzekerd bent dan:

 • Maak het je niets uit als je even niet weet wat je moet zeggen.
 • Word je niet geblokkeerd door angst en kun je veel makkelijker en spontaner over koetjes en kalfjes praten.
 • Voeren positieve emoties zoals humor veel meer de boventoon.
 • Trek je, je niets aan van wat anderen zouden kunnen denken.

Kortom, een veel soepeler en ontspannen gevoel tijdens gesprekken met vreemden, want een gesprek aanknopen? Daar heb je sowieso geen moeite meer mee als je over voldoende zelfvertrouwen beschikt.

Ook angsten zullen veel minder op de voorgrond treden als je zelfverzekerd bent, je zult minder snel bang zijn om fouten te maken en als je fouten maakt, dan maak je, je er simpelweg niet zo druk om omdat je weet dat iedereen fouten maakt.

Gesprek aanknopen, super tips!

Ondanks dat je nu weet dat het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen de beste manier is om op een comfortabele manier gesprekken aan te knopen wil ik je enkele super tips geven die meteen toepasbaar zijn.

 • Start een gesprek op basis van wat je ziet. Zit je bijvoorbeeld in de trein en is iemand aan het lezen? Zeg dan ‘Goh wat is dat voor boek dat je aan het lezen bent?’ of als je in een bushokje staat ‘Wat rijden ze hier toch hard he, levensgevaarlijk!’
 • Goede onderwerpen om een gesprek met een vreemde aan te knopen zijn luchtige alledaagse onderwerpen. Het klinkt misschien wat afgezaagd maar het weer is een prima uitgangspunt.
 • Laat je gesprekspartner aan het woord. Je zult het misschien maar moeilijk kunnen geloven maar je hoeft helemaal niet zoveel te zeggen om het gesprek gaande te houden. Laat je gesprekspartner zoveel mogelijk aan het woord, hiermee sla je twee vliegen in één klap. Je gesprekspartner vind het namelijk prettig om zijn of haar verhaal kwijt te kunnen en ervaart jou hierdoor als een prettige gesprekspartner en jij hoeft niet zoveel te zeggen.
 • Stel zo min mogelijk gesloten vragen. Gesloten vragen zorgen ervoor dat je snel uitgepraat bent en er van die vervelende stiltes vallen.
 • Blijf doorvragen op zaken die je gesprekspartner te melden heeft, voor je het weet zit je verwikkeld in een leuk gesprek.
 • Maak je een fout of valt het even stil? Maak je hier NIET druk over, mensen zijn dit binnen een mum van tijd vergeten. Je zou jezelf tekort doen als je er maar aan blijft denken.
 • Oefening baart kunst zegt men weleens. Deze uitspraak is 100% waar. Oefen dus vaak en je zult merken dat het telkens beter gaat.
 • Zeg je per ongeluk iets raars? Til er niet te zwaar aan en leg uit waarom je iets zei, op deze manier voorkom je ongemakkelijke situaties.

Voor iemand met veel zelfvertrouwen en een gezond portie eigenwaarde klinken deze tips als zogenaamde no-brainers, ze hoeven er niet over na te denken, het gebeurt vanzelf, ze zijn niet bang dat ze dichtklappen of voor schut staan.

Helaas is een gesprek aanknopen niet voor iedereen zo makkelijk en daarom zijn deze tips super krachtig, schrijf ze op of kopieer ze en print ze uit.

Zelfvertrouwen booster

Zoals ik al aangaf is voldoende zelfvertrouwen de nummer 1 reden waarom mensen maar moeite blijven houden met dit soort dingen.

Naast een gesprek aanknopen is voldoende zelfvertrouwen HET recept voor een gelukkig en succesvol leven op verschillende vlakken.

Je zou jezelf enorm tekort doen als je maar bleef ronddwalen in dat vervelende gevoel van onzekerheid:

 • Het gevoel hebben dat je telkens tekort komt.
 • Het gevoel hebben dat je niet begrepen word.
 • Het gevoel hebben dat er meer in het leven zit maar dat je telkens word beklemd door het gevoel van onzekerheid en angst.

Wil je sterk en krachtig zelfvertrouwen!? Of slijt je, je leven liever in onzekerheid en angst?! Dankzij deze technieken beschik je binnen no-time over een onweerstaanbaar zelfvertrouwen!

JA, stuur mij door!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *